‘ONZE’ WILDE BOMEN EN STRUIKEN

 

   


| 10-07-2021 |

 

Ik maak mij al jaren zorgen over het Nederlandse natuurlijk cultuurbezit in al zijn vormen. Zeker als het over bomen gaat. Met regelmaat vraag ik als raadslid (BSD) of waterschapbestuurder (Ons Water) of als initiatiefnemer van de Partij voor de Bomen aandacht voor onze bomen.

Voor het eerst (2005) nadrukkelijk via het initiatiefvoorstel tot invoering van een kapvergunningstelsel voor monumentale houtopstanden met onder andere een lijst van monumentale bomen zoals: een Fraxinus exc. Pendula (treures), twee Platanus x acerifolia (gewone plataan) en een Tilia europaea (Hollandse linde). Ik heb de afgelopen jaren in artikelen aandacht gevraagd voor verontrustende ontwikkelingen zoals de staat van de Europese bossen en het (dreigende) uitsterven van boomsoorten, en de achteruitgang van de vitaliteit van onze bomen en bossen zoals bij de Wodanseiken in Wolfheze.

Gelukkig ben ik in mijn zorgen niet alleen en zijn er deskundigen zoals ecoloog en cultuurhistoricus Bert Maes, die zich al jarenlang inzet voor behoud en aandacht van ons rijke natuurlijke cultuurbezit aan bomen en struiken behorende tot de wilde flora van ons land. Recent is van zijn hand de 720 pagina’s tellende Atlas van wilde bomen en struiken verschenen. Het boekwerk van Bert Maes is een inventarisatie maar ook een aanklacht tegen het beleid van de Nederlandse overheid inclusief Staatsbosbeheer en een roep om meer aandacht voor de (dreigende) teloorgang van dat steeds meer veronachtzaamde bezit aan wilde soorten bomen en struiken. Met name bij de aanplantwoede van bomen is het zaak om goed te weten of de aanplant qua soort, locatie en grondsoort passend is en de aanplant niet feitelijk een verwoesting betekent voor het ‘eigen’ genenbestand aan wilde bomen en struiken. Een rijk natuurlijk cultuurbestand dreigt verloren te gaan.

Het wordt tijd dat overheden en Staatsbosbeheer aandacht krijgen voor onze wilden bomen en struiken en dat ecologische opleidingen dit meegaan nemen in het curriculum.

 

Louis van der Kallen.

 


   

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *