LATEN WE HET GEBEUREN 2

 

   


 | 19-11-2021 |

 

In de wereld wordt een derde van de 60.000 boomsoorten in de wereld met uitsterven bedreigd. Die bevinding is te vinden in een recent gepubliceerd rapport ‘State of the world’s trees’ van de Botanic Gardens Conservation International (BGCI), waarin de resultaten van vijf jaar wereldwijd onderzoek is gebundeld. In Europa wordt 58% van de wilde boomsoorten met uitsterven bedreigd. Ik schreef eerder over een Europese rapportage.

De onderzoekers concludeerden dat circa 17.500 boomsoorten in de wereld met uitsterven bedreigd worden. Meer dan 440 boomsoorten staan op de rand van uitsterven (in het wild minder dan 50 exemplaren). Eén op de vijf boomsoorten wordt door de mens gebruikt voor voedsel, brandstof, hout en medicijnen. Oorzaken zijn veelal overexploitatie en wanbeheer. Klimaatverandering en extreme weersomstandigheden zijn opkomende bedreigingen. Naarmate de temperatuur en de weersomstandigheden in de wereld veranderen, dreigen veel geschikte habitatten te verdwijnen.

De overheden kunnen samen met de particuliere boseigenaren veel meer dan ze doen. Bossen kunnen we ‘verloven’ (naaldbomen vervangen door loofbomen) en we kunnen andere soorten planten (zoals haagbeuken, gewone esdoorns, fladderiepen en populieren).

Maar ook:

  • Bij de aanleg van infrastructuur en bouw/reconstructie van woonwijken moet er meer aandacht komen voor betere groeiplaatsen en de keuze van het plantmateriaal;
  • Versterking van de biotoop van bomen binnen de bebouwde kom;
  • Meer onderzoek naar ziekten en plagen en de ontwikkeling van preventie- en bestrijdingsmethoden;
  • Meer onderzoek naar de effecten van waterbeheer, straling, bestrijdingsmiddelen, kwaliteit groeiplaatsen en luchtverontreiniging op de vitaliteit van bomen.

Bossen en bomen zijn ons toch dierbaar. Politici kom in actie! Neem de onderzoeken van de BGCI, INCN en de CEPF serieus en ga aan de slag.

 

Louis van der Kallen


   

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

  1. Beste, dat doet goed te beseffen dat er toch boom liefhebbers zijn in VL. Ik stuurde alle 296 GM. In VL een mail met 2 vragen (suggesties) over bomen…amper 35 reageerden. België scoort zeer slecht (VL. Bijzonder en wij hebben nog het geluk dat onze Waalse landgenoten de balans wat verbeteren)wij staan naast landen zoals Saoudi Arabië. In VL is er plaats voor 8 miljoen bomen langs lanen, pleinen en tuinen (Prof Martin Hermy).WAT HOUDT ONS TEGEN ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *